Το άθλημά μας

Η ιστορία του Βόλει

Το Βόλεϊ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία του Αθλήματος υπολογίζει ότι ένας στους 6 κατοίκους του πλανήτη παίζει ή παρακολουθεί αγώνες βόλεϊ.

Παίζεται από δύο ομάδες, αποτελούμενες από 6 παίκτες εκάστη, σε κλειστό γήπεδο διαστάσεων 18x9 μέτρων, χωρισμένο από ένα υψηλό φιλέ. Αντικειμενικός σκοπός κάθε ομάδας είναι να περάσει με τρεις προσπάθειες την μπάλα πάνω από το φιλέ στο χώρο της αντιπάλου της και να κερδίσει πόντο αν η μπάλα αγγίξει το έδαφος. Το παιγνίδι τελειώνει όταν μία ομάδα κερδίσει τρία σετ.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος το μπιτς-βόλει (beach volley), που παίζεται στην άμμο, ενώ δημοφιλές είναι ιδιαίτερα στη Βραζιλία το ποδοβόλεϊ (Futevoley), βόλεϊ που παίζεται με τα πόδια.

Πατέρας του βόλεϊ θεωρείται ο αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν, που εργαζόταν στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων στην πόλη Χόλιοκ της Μασαχουσέτης και ημερομηνία γέννησης του αθλήματος η 9η Φεβρουαρίου 1895. 16 χιλιόμετρα πιο πέρα, στην πόλη Σπρίγκφιλντ, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο συνάδελφός του Τζέιμς Νάισμιθ είχε επινοήσει το μπάσκετ.

Ο Μόργκαν ήθελε ένα άθλημα λιγότερο βάρβαρο από το μπάσκετ, κατάλληλο για επιχειρηματίες και ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας. Δανείστηκε στοιχεία από το τένις και το χάντμπολ και δημιούργησε το «Μίντονετ», όπως ονόμασε το νέο παιγνίδι, που αργότερα πήρε την ονομασία με την οποία το γνωρίζουμε σήμερα: βόλεϊ-μπολ ή πετοσφαίριση στα ελληνικά.

Ουίλιαμ Μόργκαν

Γρήγορα το παιγνίδι έγινε δημοφιλές και το 1913 ξέφυγε από τα όρια της Αμερικής, κατακτώντας πρώτα τις χώρες της Άπω Ανατολής και στη συνέχεια την Ευρώπη. Ώθηση στην ανάπτυξη του αθλήματος έδωσαν οι κατά τόπους εκστρατευτικές αποστολές των Αμερικανών το 1919, που μοίρασαν 16.000 μπάλες για την ψυχαγωγία των στρατιωτών τους, αλλά και των ντόπιων. Το 1949 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ (FIVB) και την ίδια χρονιά έγινε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, ενώ τρία χρόνια αργότερα το αντίστοιχο των γυναικών. Το 1964 στο Τόκιο έκανε την εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην Ελλάδα, το βόλεϊ-μπολ έγινε γνωστό το 1922 από τον γυμναστή του Πανελληνίου Αναστάσιο Λευκαδίτη. Ο σύλλογος των Ολυμπιονικών κατέκτησε και το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδος στους άνδρες το 1936. Το 1952 δημιουργείται από τον ΣΕΓΑΣ η πρώτη Εθνική Ομάδα Ανδρών, η οποία την άνοιξη του ίδιου χρόνου δίνει το πρώτο της φιλικό στο Παρίσι και ηττάται 3-1 σετ από τη Γαλλία. 15 χρόνια αργότερα θα δώσει το πρώτο της επίσημο παιγνίδι με αντίπαλο την Τουρκία και θα χάσει με 3-0 σετ.

Γρήγορα, το βόλεϊ θα παρουσιάσει θεαματική άνοδο στη χώρα μας, χάρη στις προσπάθειες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, που κυριαρχούν σε συλλογικό επίπεδο στους άνδρες. Το 1987 η Εθνική Ομάδα θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Γάνδης και το 1994 την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στη χώρα μας.

Στις γυναίκες, η πρώτη Εθνική Ομάδα συγκροτήθηκε το 1966. Εδωσε δύο φιλικά παιγνίδια στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο την Τουρκία από την οποία έχασε και στα δύο με 3-0 σετ. Το 1991 τερμάτισε 8η στο Ευρωβόλεϊ της Ρώμης και το 2002 10η στο Παγκόσμιο της Γερμανίας, οι καλύτερες θέσεις που έχει πάρει στις κορυφαίες διοργανώσεις του αθλήματος. Σε συλλογικό επίπεδο, αναμφισβήτητη είναι η κυριαρχία του Παναθηναϊκού.

Αρτινό Βόλει

Το Βόλεϊ στην πόλη μας είχε εκπροσώπηση στις Εθνικές κατηγορίες για πολλά χρόνια. Την αρχή έκανε η Γυναικεία ομάδα της Αναγέννησης που το 1978 αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική, ακολούθησε το τμήμα Ανδρών της ίδιας ομάδος, που για πολλά χρόνια αγωνίστηκε σε Β΄ και Γ΄ Εθνική. Βέβαια υπάρχουν και πολλές επιτυχίες σε ηλικιακά επίπεδα πάντα με την ομάδα της Αναγέννησης και που προπονητής της ήταν ο Αποστόλης Πορτοβάρας, που τώρα είναι προπονητής στο σύλλογό μας.
Σπουδαίοι αθλητές που διακρίθηκαν στο Βόλεϊ Πανελληνίως από την πόλη μας είναι οι: Νίκος Αναγνωστόπουλος, Σπύρος Πέτσας, Ευάγγελος Ζαρκαλής, Κώστας Ράπτης, Γιάννης Σταμούλης, Αποστόλης Πορτοβάρας, Γιάννης Μπασιούκας, Χρήστος Μπέλος, Άλκης Μπέλος, Γεώργιος Ναζόπουλος, Ευάγγελος Λουκάς, Ανδρέας Λέκκος, Παντελής Αγγέλης, Αλμπιον Χιούσας.
Επίσης από το χώρο της διαιτησίας οι Νίκος Πανούτσος, Βασίλης Ζαρζάνης, Χρήστος Γαλήνας, Βασίλης Ράπτης, Κώστας Σταμάτης, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Χρήστος Μπαλτζώης, Νικήτας Παπαγεωργίου.
Μάλιστα στην πόλη μας ιδρύθηκε το 1982 η Τ.Ε. Άρτας-Αιτωλοακαρνανίας, όπου συμμετείχανε 10 Αρτινά σωματεία και ήταν Αναγέννηση Άρτας, Πύρρος Άρτας, Δόξα Άρτας, Λ.Α.Σ.Π.Θ. Κωστηλάτας, Αστέρας Ρόκκα, Ολυμπιάδα Αγ. Παρασκευής, Αμβρακία Κωστακιών, Προοδευτική Γραμμενίτσας, Διαγόρας Κομμένου και Φιλέλληνες Πέτα.
Οι Φιλέλληνες Πέτα
που γράψανε ιστορία το 1986 με την κατάκτηση και των τριών ηλικιακών πρωταθλημάτων, αλλά και του πρωταθλήματος Ανδρών (νικήσανε στον τελικό την Γ.Ε. Αγρινίου) και ανεβήκανε στην νεοσύστατη  Γ΄ Εθνική.
Το πιο σπουδαίο γεγονός όλα αυτά τα χρόνια για την πόλη μας ήταν το Βαλκανικό πρωτάθλημα Γυναικών το 1986 που διεξήχθει στο κλειστό γυμναστήριο και που συγκέντρων καθημερινά περισσότερους από 1000 φιλάθλους και ήταν το εφαλτήριο για τις μετέπειτα μεγάλες επιτυχίες των συλλόγων μας.

Σχετικά με εμάς

Ο Αθλητικός Σύλλογος  Γ.Σ. ΑΡΤΑΣ «ΑΡΤΑ VOLLEY»  με αγωνιστικά τμήματα Ανδρών και Γυναικών, τμήματα Ακαδημιών και τμήματα Ενηλίκων θέλει να γίνει η αγαπημένη ομάδα της πόλης οικοδομώντας ταυτόχρονα ένα  πιστό φανατικό κοινό που όχι μόνο θα ξέρει από Βόλεϊ, αλλά και θα αγαπά την ομάδα ακολουθώντας την  παντού.

Θεωρούμε ότι οι αθλητές μας, αλλά και το ευρύτερο κοινό μας θα είναι άνθρωποι που θα αγαπούν την ομάδα  και θα μοιράζονται μαζί μας όλες τις αξίες του Αθλητισμού που είναι της συντροφικότητας, του σεβασμού, της ειλικρίνειας και της ενθάρρυνσης της υγιούς διασκέδασης.
Ο Αθλητισμός έχει χαρές και λύπες, νίκες και ήττες και μέσα από το «ευ αγωνίζεσθε» θέλουμε να φεύγουμε από το γήπεδο με ψηλά το κεφάλι, δίνοντας πάντα το χέρι στους αντιπάλους μας.
                                                              
                                    ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ=ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ για μας


Τέλος για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας και οι παραπάνω στόχοι να γίνουν πραγματικότητα, συνεργαστήκαμε με τους καλύτερους προπονητές στην Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο, που ταυτόχρονα είναι Παιδαγωγοί και καθηγητές Φυσικής Αγωγής και είναι οι κ.κ. Γιάννης Σταμούλης, Αποστόλης Πορτοβάρας.